31.8.11

Antiloper.


Någon gång i januari skrev jag som status på Facebook att det inte är ofta man läser en av årets bästa böcker så tidigt på året - i manusform. Jag syftade på Ester Roxbergs debut, ungdomsromanen Antiloper, som landade på bokhandelsdiskarna för några dagar sedan. Jag är visserligen partiskt - eftersom jag har äran att få stå som omslagsformgivare till just den här boken, men faktum kvarstår - det är en fantastisk bok. Jag har läst den två gånger i manusform, och det blev sträckläsning och gråt båda gångerna. Ett gott betyg om något! Igår var det releasefest och fint som snus! För er som fortfarande tvekar (how can you?) kan ni se den eminenta trailern för boken (som jag får lite gåshud av) och för er som redan är Ester-fans; kolla in hennes hemsida!

30.8.11

OBS!

Den här boken försökte jag alltid sälja in till folk när jag jobbade i bokhandel, eftersom JAG ÄLSKADE DEN OCH DEN ÄR BRILJANT (kanske blev lite väl intensiv ibland). Med ovanstående omslag i kombination med namnet Jane Harris (alldeles för likt Joanne Harris som arbetar i en helt annan anda, men paketeras på samma sätt som ovan) gick det sådär. Den här boken är ett så skickligt bygge att det är svårt att ens ta in. 1800-talsdialekt (någon form av skotska om jag inte minns fel), möter en djävulskt spännande och oerhört oförutsägbar intrig tillsammans med humor och en oförglömlig huvudkaraktär. Ja, ni hör ju själva att den måste läsas. Den finns på svenska i Ponto Pocket (och tidigare hos Damm med den horribla (ursäkta för alla överdrivet svulstiga ord i detta inlägg) undertiteln "En gatflickas bekännelser" (bara - så - fel), de båda svenska förlagen har kört på det här omslaget, som även fanns i engelsk storpocket.
Det är helt okej i förhållande till innehållet. Jag bevakade länge utgivningen för att se när Jane Harris skulle komma med något nytt, och nu verkar det äntligen ha hänt (för ett tag sedan, antar att jag blev lite slapp i min "bevakning"):
Dessutom hittade jag det här, lite mer moderna omslaget, av min älskling The Observations:

29.8.11

Dagens tips!



Emma Hanquist är min nya favoritillustratör. Så inspirerande! Hon brukar illustrera i Svensk Bokhandel, och det är alltid lika snyggt. Bokomslag, någon? Eller, för guds skull, barnböcker. Lovely!

25.8.11

Day One.

Den här planschen är så satans snygg tycker jag. Och det gäller faktiskt också filmomslaget till pocketversionen av boken. Inte ofta man ser snygga film-bok-omslag. Älskar den här bilden (även om jag hellre sett typ Ellen Page än Anne Hathaway som Emma. De som redan sett verkar tycka att filmen är okej men inte mer, men jag hoppas ändå att den är helt magisk...

I'm Blue...

Häromdagen var jag på pressfrukost för relanseringen av en massa smurfböcker. Det var panelsamtal lett av Måns Gahrton med Jessika Gedin, Fredrik Strage och Cissi Wallin (som hade sjukt snyggt lila hår - jag blev inte blå, utan grön av avund). Det diskuterades äkthet, smurflukt, könsroller samt huruvida Smurfarna kan anses vara fin- eller fulkultur - och det hela var faktiskt mycket underhållande. Det märkligaste var dock att det satt en man i publiken som var på pricken (och då menar jag läskigt lik) Gargamel. Vågade dock varken göra någon annan uppmärksam på detta faktum, eller fråga vem han var. Men det kan inte bara ha varit jag som lade märke till den slående likheten! Enligt kompisar med kids är Smurfarna verkligen "hur heta som helst" just nu. Själv är jag mest fascinerad över att den här staden målades blå inför filmpremiären. Jag var i Malaga i somras, och grämer mig över att jag inte penslade på lite Avatar-färgad ögonskugga och stack dit och tog bilder av mig själv framför massor av knallblå fasader. 

P.S. Trots mitt öppna förakt mot de goodie-bags som numera delas ut i tid och otid är jag givetvis inte sen att plocka på mig en när tillfälle bjuds. Vid detta "event" innehöll den bland annat ett nagellack som jag inte kan beskriva på något annat sätt än fucking fantastic, OPI's No Room for the Blues - köp det! DS

23.8.11

Pausmusik.


Stressad. Det här inlägget är ett ben jag slänger till er kära läsare, och ni får symbolisera utsvultna hundar. Hoppas att ni inte tar illa upp över den liknelsen. Jag måste städa, laga mat och umgås. Helst skulle jag vilja sova, träna, läsa, kolla på TV och skriva. Det här med att vara social alltså.

22.8.11

JanEy.




Jag skiter i sensmoralen, trots att jag läst min Gilbert/Grubar som den duktiga feminist jag är låter jag hjärtat banka. Jag läste Jane Eyre första gången när jag var kanske fjorton år. Det var en av de första klassikerna som jag tog till mig på riktigt och förstod, och den är fortfarande en stark favorit. Och kolla bilderna, bara kolla bilderna! Läste just i senaste numret av ELLE (som gav filmen tre E:n och tyckte att filmen var både vacker och välspelad), ... "Men: vad har en historia från 1847 egentligen att berätta om idag? Att det var sämre förr?". Eh. Nä, historia är väl inget att ha, eller? Låt oss dra ett streck vid 1900 (eller varför inte 2000) blankt och endast tillåta berättelser som har ett par år på nacken. För de har så mycket mer att säga oss. Eller? Kanske inte.

What I Know for Sure!


Är att de här omslagen är snygga! Jag gillar när man vågar gå ifrån ett tidigare koncept och göra en ny (mer vuxentillvänd givetvis) stil på pocketutgåvan. Någon som läst? Rekommenderas?

19.8.11

Knappast kulturskymning!

Ni vet ju redan hur besatt jag är av radioteater. Jag var helt fascinerad av den här. Minns fortfarande exakt hur den började. Och boken är ju så bra. En filmatisering skulle kunna bli briljant. Köp och läs om boken så länge!

I'll be Missing You...

Var på förhandsvisning av Jag saknar dig häromdagen (tack Rabén & Sjögren). Mycket bättre än jag hade trott, i synnerhet Erica och Hanna Midfjäll var helt fantastiskt duktiga på att gestalta sorg och saknad på ett trovärdigt sätt. Man gråter givetvis ögonen ur sig från början till slut (åtminstone jag). Minns att när jag och mina kompisar läste boken (i tummat mjukband från bibblan) kändes karaktärerna Tina och Cilla så vuxna, de gick på gymnasiet och var liksom "stora". Nu är man hux flux på andra sidan och identifierar sig nästan mer mer föräldrarna, samtidigt som man gått igenom fler sorger än då, och vet att man tar sig ut på andra sidan, även om man aldrig riktigt kan bli samma person som förut. Sevärd, läsvärd, och dessutom är inte det nya pocketomslaget med bild från filmen så hemskt som jag först tyckte. Fint att nya generationer får ta del av denna viktiga och gripande ungdomsbok.

17.8.11

Modigt.




När det kommer till svenskt mode känner jag mig alltid lite bortkommen. Assymetriska, svindyra Carin Wester-koftor i nåt svart, stickat material och hypade Acnejeans som aldrig i livet går att klämma in rumpan i är what comes to mind. Som tur är finns nu en bok som kan guida mig rätt i denna djungel och ge svar på vad det ”svenska modeundret” egentligen är för något.
Författare är ingen mindre än den begåvade Karin Falk, som jag hade äran att ta en kaffe och snacka mode med häromdagen. Hon tror att modet kommer att se annorlunda ut i framtiden, och att flera parallella trender kommer att fortsätta att existera sida vid sida, istället för att avlösa varandra. 

Boken är riktad mot en bred publik, och Karin hoppas på en utveckling av den samtida modekritiken på bred front. Själv kan jag knappt vänta på att börja läsa den här boken (och inte bara på grund av det fenomenala omslaget av Nina Leino)…

Cover of the Day.


16.8.11

Märkessnobb.

Det här hade jag gått loss på totalt när jag var liten! OMFG, little miss Blair Waldorf hade haft alla tre märkena på baskern och burit dem med stolthet!

Lookie, Cookie Bookie!



Extremt snyggt (givetvis är det Penguin). Klockan är 10.09 och jag blir redan sugen på lunch!

15.8.11

She's got the Look!






Måste börja veckan med det här fenomenala länktipset (tack Y!). Jag känner starkt släktskap med dessa damer. Så här tänker jag vandra runt på höstens bokmässor - bara så att ni vet!

12.8.11

Skulptrisen.

Läser återigen Minette Walters, och slås av vilken genial deckarförfattare hon är. Kan inte förstå att jag fortsätter att slösa tid på att gång efter gång läsa första sidan i diverse svenska deckare för att i nästa sekund ilsket slänga dem ifrån mig. Första sidan, det är väl för tusan inte rimligt att man ska bli avskräckt av rent anskrämligt dåligt språk och klichéartad handling på första sidan? Ändå har det hänt mig så många gånger. Anyway, här är det precis tvärt om. Njuter av den brittiska deckartraditionen med all sin dialog, den extremt uppbyggda handlingen som aldrig blir förutsägbar och twists and turns på varje sida. Och så tycker jag att det ska få ta tid. Kan inte tänka mig att Walters lagt mindre än ett år på att skriva Skulptrisen, och det är väl för tusan ingenting att skryta med att man skriver klart ett manus på ett par månader, eller än värre, veckor. Tillbaka och skriv om med er, svenne-banan deckarförfattare, så har det potential att bli så här bra!*


P.S. Och tycker ni Minette Walters känns för 90-tal, läs Tana French istället. De har gått i samma skola! DS

10.8.11

Awesome People Reading.






Tack Sandra för detta prima länktips. Älskar den roliga blandningen av snygga och roliga bilder. Awesomeness, helt enkelt!

Hjärnsläpp.


Ber om ursäkt för gårdagens fadäs, och tackar Kulturinjektion för vaksamheten (läs kommentarerna under föregående inlägg så förstår ni). Det var givetvis Edith Nesbit jag menade, och ingen annan. Önskar att jag kunde skylla på att det var ett test för att kolla om ni var med eller nåt sånt, men icke. Skyller på tillfälligt hjärnsläpp på grund av för mycket lantluft istället. Over and out. 


P.S. Här kan vi se att jag även tidigare skrivit om just Amuletten. DS

9.8.11

Enid Forever #2.

Det finns en författare som jag fortfarande är lite mer besatt av än alla de andra, och det är Enid Blyton (heart-heart-heart). Det kan ha med min förkärlek för (för/mellan/efter)-krigstidens England (den skyller jag delvis på Michelle Magorian) att göra - eller så beror det helt enkelt på att Amuletten gick som radioteater en sommar när jag var liten. Jag blev HELT BESATT av Amuletten. Resa i tiden? Check! Borttappad tvilling som har andra halvan av er gemensamma amulett? Check! Helt fucking beroendeframkallande? Check! Sättet hon skriver på, det är lätt och tungt på samma gång, går rakt in i hjärtat och gör att man samtidigt får lite ont i magen - jag älskar det!

8.8.11

(H)owl, (h)owl!

Den här läser jag just nu. Den är märklig, inte särskilt fantastisk men på något sätt extremt beroendeframkallande. Kanske för att jag egentligen borde jobba och inte sitta och läsa en massa gammal strunt. Jag läser den avmätt, i sakta mak. Föll för omslaget - så dramatiskt! Återkommer med recension när jag läst lite längre och ugglan fått pappret spetsat på kniven rakt genom hjärtat (väntar med spänning på hur detta kommer att presenteras)!

Magiskt men tragiskt...

Okej folks! Vi måste prata om The Magicians. Vilka har läst den, och vad tyckte ni? Jag avgudade den, speciellt andra halvan eller så, men tyckte att slutet (alltså sista sidan) var väldigt konstig och "poorly executed"), där borde verkligen en redaktör eller förläggare dragit i stoppsnöret. Men så ser jag att det kommer en uppföljare! Måste springa till närmsta bokhandel och lägga beslag på ett exemplar. Men tänk om den inte är lika bra? Åh, ångesten. Någon som läst något annat av Lev Grossman? I'm in love!

5.8.11

The Luckiest Girl.


Bara att heta Beverly Cleary (kunde ha varit en pseudonym), och att få låna en bok utgiven i "Morrow Eagle Library Edition". Det är något med den där gröna och den där rosa färgen tillsammans. Kan man kalla dem för mossgrönt och gammalrosa, eller känns det för banalt? Utgåvan av Balettskorna är dessvärre inte min, utan bara lånad från biblioteket, men lika sönderläst som det exemplar jag brukade bära runt under armen i Smålands skogar under tidigt 90-tal. Sen fanns även Torsdagsbarn, som jag slukade med skräckblandad förtjusning (Barnhem! Fula mössor! De klippte av dem håret!). Men Flickorna Fossil var underbara. Herregud, vilka barndomsminnen!

P.S. Läs mer om Noel Streatfeild. DS

4.8.11

Enid Forever.


Enid Collins. Läs allt om henne på den här snygga sidan (skapad av hennes barnbarn!) och inspireras av de fantastiska väskorna här. Jag hade en kopia sedan tidigare, men i somras lyckades jag komma över en äkta (Seagarden). Vill ha fler bokomslag som ser ut så här!