29.1.11

Samla tankarna.

1. Det är januari, och snart februari. Jag läser fortfarande samma bok som när året började, Aku-Aku. Verkar inte kunna bli klar. Vill jag läsa klart? Försöker hålla mig ifrån min ovana att lämna böcker halvlästa och börja på nytt, men nu vet jag inte...
2. Böcker räddade från flyttande vän med behov av att rensa. Klassiker med klockrena omslag. Högarna växer, och på det en dikt av Strindberg jag inte kan leva utan.
3. Nu är det bara hav, båtar och bortglömda öar som gäller, både när det gäller läsande och skrivande. Heyerdahl är årets författare so far, och även de böcker som inte ligger i högar blir fler och fler...
   
4. Nästa bokklubbsbok är inhandlad, levererad och klar. Dock inte påbörjad, och långt ifrån utläst. När blir nästa träff? Vi diskuterar och flyttar datum över internet. Hälften av gänget jobbar, resten är utspridda över jordklotet på resande fot. Vi pratar om februari, men jag tippar på april. Än finns tid för Miller.
5. Där ligger en av förra årets bästa böcker och väntar på att bli utläst. Jag har satt bokmärket på ett ställe där det är jättejobbigt (ni som läst Himlen börjar här vet vad jag pratar om), och där är The Forgotten Garden som jag verkligen är sugen på. Och lite annat som väntar på att bli utläst och påbörjat.
6. Årets kalender gör jag alltid av gamla bilder och foton. 2011  - vem är du?
7. Har fortfarande inte läst Jenny Diski, men vill. Vi pratar och läser Kapuscinski (vet att det ska vara streck i namnet, men orkar inte), och jag tänker på varför så mycket just nu handlar om att resa och berätta, och varför det är det enda jag vill göra. Och lite på chocken över Helena Henschens plötsliga bortgång, och att jag aldrig läste hennes andra bok trots att jag älskade I skuggan av ett brott, eftersom det gick ett rykte om att hon varit så vansinnigt otrevlig på Pocket Shop en gång, men att hon trots allt bara var sjuttio och att det är ganska tragiskt att hennes tredje bok aldrig blir klar.
8. Varför ser det alltid ut så här? Hur ser den ultimata bokhyllelösningen ut och varför har jag inte hittat den än? Uppgivenhet och frustration.
9. Vad tycker man egentligen om allt det här med Tintin och Ture Sventon och Pippi och det som har att göra med rasism, eller kanske inte, och hur kan det väcka så mycket känslor? Varför har vi så lätt att se de fördomar vi haft, och samtidigt vara så blinda för de vi har?

5 comments:

Heléne said...

Det här inlägget gillade jag väldigt mycket. Och jag tycker det ser hur fint som helst ut med bokhögar överallt ju!

Anna W said...

fint att du gillade inlägget! högarna finns kvar, men är nu lite tillfixade... ;-)

Lena said...

Började läsa Aku Aku förra året men den blev aldrig färdigläst. Ser mysigt ut med bokhögarna.

Anna W said...

Samma här, håller fortfarande på, men har börja varva upp med annat. Tror den måste få ta sin tid!

Paperback Lover said...

Fint inlägg, samla gärna tankarna igen. Inte för tankens skull, men för inläggets :-)