20.9.11

Ordlista inför Bok & Bibliotek 2011.


För dig som åker till bokmässan för första gången den här veckan kan en liten överlevnadsguide komma väl till pass. Även du som är veteran i sammanhanget kanske finner ett och annat guldkorn. Och för dig som trodde att det här handlade om böcker och författare, keep on reading...

Backlist 
Gammalt skräp förlagen försöker bli av med genom att sälja "billigt" till "mässpriser" i sina montrar.

Monter
Fyra väggar, betonggolv och en logga. Några karameller i en skål. Broschyrer. Det finns undantagsfall, men that's your basic set-up. 

Räkmacka
Inte något du kommer att glida in i bokbranschen på, sorry about that. Istället något du betalar en förmögenhet för längst upp i Gothia Towers för att det är något man bör äta i Göteborg (som om det inte gick att få tag på någon annanstans). 

Börsen
Här äger ett riktigt fancy och trevligt middagsmingel rum. Du är troligen inte bjuden. If you are - go. 

Park
Oh, good old Park. Ett helt vanligt Elite-hotell med en osedvanligt liten (det måste vara någon form av Narnia-garderobs-grej going on där) och anonym bar. Men det är här det händer. Vet du inte vad du ska ta dig för, är du ensam och grön? Sätt dig i ett hörn och vänta likt Askungen på tolvslaget. Folk du aldrig har träffat kommer att komma emot dig med ett leende på läpparna. Svurna fiender och dryga gamla stötar som inte svarat på dina mail de senaste tre åren kommer helt plötsligt att vara hur roliga som helst att hänga med. Du kanske kommer att höra musiken till Cheers i huvudet...  Du kommer att ha rödvinsblå läppar och inte vara ensam om det. You just wait and see...

Seminariekort
Dyrt och till synes onödigt. Hur ska du hinna gå på seminarier hade du tänkt? Mässan svämmar över av seminariekort som folk inte hinner använda. Sno, låna eller köp in dig på ett, det är en mycket bättre deal än att köpa ett eget.

Svitfest
Ett gäng människor som blir fulla på ett mediokert hotellrum (also known as svit) och dess tillhörande balkong. Vi som är födda på 80-talet och senare och faktiskt kan komma ihåg hur det var att åka på festival tenderar att inte bli lika imponerade av detta fenomen som äldre kollegor och vänner. Svitfester kan till stor del jämföras med fjortisfester. Hierarkin är total och alla är nervösa, vilket de löser genom att kedjeröka. Det kan upplevas som smått bisarrt att bevittna Sveriges kulturelit i någon form av rollspel till festscenerna i Fucking Åmål - och det är det också. Dessa fester har dock hög status. Befinner du dig på en vet du att du har lyckats. Grattis. Now let's party like it's before the rökförbud.

Röda Sten
Samtidigt befinner sig framtidens kulturelit långt därifrån. Doktorander, outgivna poeter, undergroundförlagsrepresentanter dricker billig flasköl på nåt happening här (och om Röda Sten skulle vara bombhotat för tillfället, på Bio Rio). 

Kulturtant
Går till mässan för att hon faktiskt tycker det är kul. Hon gör detta på sin fritid, och tillsammans med alla andra som inte jobbar i bokbranschen, inte för att hon måste. Kul för henne.

Vin
In vino veritas, as you know. Så vakta din tunga, eller släpp den lös. What happens on mässan does not always stay there...

Rekreation
De senaste åren har de blivit lite hippt att vid sidan av allt mässande ägna sig åt andra aktiviteter, som författarfotboll, simhallsbesök eller besök på Liseberg. Hur folk hinner eller orkar detta är bortom mitt förstånd. Min teori är att de helt enkelt överdoserat mässan och vacklar ut ur byggnaden som zombies. Plötsligt känns ett korpenlag eller FlumeRide som en jättebra idé...

Gubbsjuk
En gubbe som tyvärr blivit lite sjuk. Borde jobba på sin flickighet (se nedan).

Förlagsflicka
Ibland känns det som att hela bokbranschen bara består av gubbiga gubbar och flickiga flickor. Gubbarna är jättegamla och har supermycket status och makt. Flickorna är alltid skitsöta och jätteduktiga. Då är det tur att förlagstanterna finns. Flickorna kommer oundvikligen att med tiden förvandlas till förlagstanter, som skulle kunna ses som en hybrid med det bästa från gubbarna och det bästa från flickorna. Förlagstanterna är superkompetenta, tar ingen skit men också roliga och sympatiska. De ÄR svensk bokbransch. Inte flickorna, inte gubbarna - tanterna.

Handsprit
Multiplicera antal liter handsprit du skulle ta med dig för att förlösa ett barn i djungeln med två och lägg till lite extra så kommer du att klara dig bra. Du kommer att bli förkyld efter mässan hur du än gör, men spriten (i dubbel bemärkelse) kan göra att du klarar dig tills du sitter på tåget hem... Prosit!

Mingel
Jag får ofta höra att jag är bra på att mingla, men trust me, dear friends, det finns ingen stor hemligt bakom detta. Ett mingel är bara människor som står upp, pratar med varandra och dricker vin. Öppna munnen och ställ en fråga så kommer allt att rulla som på räls sen (obs, inte SJ-räls, mind you). Just keep on talking - och om någon är dryg - keep on walking!

P.S. Jag är på mässan onsdag morgon till lördag morgon, kom gärna fram och säg hej! Kanske bloggar jag något inlägg här eller där - eller så blir det en sammanfattande update vid hemkomst. Vi ses! DS

9 comments:

Anna W said...

p.s. ni kan skriva kommentarer med ord + ordförklaringar ni tycker saknas! någon som har något att säga om "wordfeudturning" till exempel?

a

Moa said...

Anna, du är ju grym. Så sjukt ledsen att jag inte kan mingla sönder mig tillsammans med dig på bokmässan i år. Kanske borde Dryga författare ha en förklaring... You know who I'm thinking about.

Emmas Bokhylla said...

Underbart inlagg, skall spara tills nasta ar, da ar det min tur!

mind the book said...

spot on! kul läsning och igenkänning.

kan möjligen lägga till ett ord på F - Flanellskjortefaktorn - medelst Göran Greider och de härliga kufarna i de litterära sällskapens montrar

jessica (ord och inga visor) said...

Haha, vad roligt skrivet, synd att jag såg detta nu EFTER min första mässa. ;) faktum är att seminariekortet blev min räddning, jag orkade inte med att hänga bland montrarna och mingel orkade jag inte heller pga trötthet pga häng bland montrarna så i lördags var jag bara på massa seminarier dagen lång. Det var väldigt befriande. Man kanske bör vara en mingeltyp om man ska passa in på mässan, vad vet jag. Men trevligt var det, och inspirerande!
Dock stämde verkligen förkylningsgrejen, jag blev förkyld redan igår och känner mig nu ontikroppenpåvägattbliriktigtsjuk-aktig. Handsprit ska inte underskattas, tydligen. Förresten såg jag dig svischa förbi vid något tillfälle men hann aldrig säga hej.
Har ett tillägg.
Bloggmingel (ägde rum igår) : ett mingel där ett antal bloggar möts och babblar i munnen på varandra om vad de har hunnit se / göra på mässan. I värsta fall kommer ett gäng säpokillar och poliser och ber bloggarna att gå in i rummet istället för att stå utanför, eftersom lars vilks ska ha presskonferens och gången behöver vara fri när han ska passera. Add that to the chart!

jessica (ord och inga visor) said...

åh just det, en sak till.
knausgårdsyndromet - som går ut på att du har läst böcker av en författare som du börjat dyrka och se närmast som gudalik. Du går på ett seminarium med densamma på bokmässan och din dyrkan avtar inte. Efteråt tar du en cigg utanför för att lugna ner dig, och vem sitter där och röker - om inte den gudomliga. Du slits mellan att vara fjortisaktig och gå fram och säga åååh vad bra böcker du har skrivit, eller coolt sitta kvar och låtsas som ingenting, för att därefter ringa din pojkvän/vän och säga åååhh vad bra böcker han har skrivit. Det senare alternativet är nog oftast trevligast för samtliga inblandade.

Spårvagnsfnys - göteborgare som tittar på dina bokrelaterade papperskassar och fnyser något till sitt sällskap om att 'jädrar vad mycket väskor och människor det är på spårvagnen den här helgen, du' – föraktfullt syftandes på stockholmska, ovetande bokmässe-besökare. Det hände mig minst 3 ggr under de här dagarna.

Helena said...

Bra skrivet! Och så sant så sant.

Anna W said...

tack för alla kommentarer, både här och irl. det kommer snart en liten up-date... ;-)

Emmas Bokhylla said...

Fortfarande lika roligt, ett år senare!