13.12.12

Dösnyggt.



Lars Sundh, du GÖR MIG GALEN med dina snygga omslag. Jag och produktionskollegan J dör just nu snygghetsdöden och kan inte längre jobba...

10.12.12

High Five.


Okej, nu kör vi - årets fem bästa böcker, upon request. Vet inte varför det känns som att jag har haft ett dåligt läsår, för de böcker som finns med på den här listan har varit stora läsupplevelser. Bäst (eller snarare, "bäst enligt mig") överst. Hade tänkt lista tio först, men kände att det faktiskt bara var fem som hade varit riktigt, riktigt fulländade. Vilka böcker var er bästa läsning under 2012?

Jag kan inte tänka på den här boken utan att få ont i magen över hur briljant den är. Huvudpersonens utveckling, berättartekniken och tematiken är tillräckligt för att man faktiskt ska falla ner och dö. Tippar att den här kommer att ligga på min Topp 20-lista över favoritböcker förmodligen för alltid! Tyvärr kan man inte avslöja mer än så utan att avslöja ploten, men mindblowing, det är vad den är. Obs - läs den på engelska. 

Vanja har skrivit en av årets, kanske decenniets, viktigaste böcker. Som ett slag i magen när man inser att "okej, jag kanske inte är galen, det finns alltså fler som känner precis som jag", och som dessutom har förmågan att formulera det så klockrent att man vill gråta. Dessutom genialt paketerad och introducerad av Natur & Kultur. Den här boken fick mig att känna att jag inte är ensam om mina åsikter i universum och att det finns hopp om mänskligheten. Amen!

En sak som jag tycker känns konstigt är att man alltid måste försvara de böcker man gillar. Well, never mind the bollocks - here's the genious! Jag skrattade högt, jag kände igen mig på pricken, jag imponerades och ville bara sträckläsa. Information till alla människor som inte är födda på 80-talet: Så här ser våra liv ut, så här ser verkligheten ut just nu. Inser att det är så här alla rödvinsdrickande killar med gitarr kände när de läste Jack på 70-talet. Därför skulle jag gärna se att författaren får samma kultstatus som Ulf Lundell inom en snar framtid. Glöm inte var ni hörde det först. Slut på meddelandet.  

Hade låga förväntningar på den här boken trots att jag gillade Hey Dolly skarpt, men eftersom jag hatar hypade böcker och inte var helt såld på omslaget var det med skepsis jag började läsa. Men my, oh, my vad Svensson kan skriva. Hur hon gestaltar i synnerhet karaktären Claus i denna kärlekstriangel är inget mindre än genialt och drabbande (ser ni hur skickligt och lättvindigt jag slänger mig med dessa härliga och stora ord). Riktigt högkvalitativt hantverk, och det tackar vi för!

Va, läste ni rätt? Är denna bokvärldens till synes rätt billiga motsvarighet till ett glas rosa vin verkligen med på min topplista över årets bästa läsning? Det kan du ta mig tusan på att den är! Det här är så satans smart och skoj, och hänger samman så ofantligt mycket bättre än vad de flesta underhållningsromaner jag läst på senare år gjort. Det är en riktigt stabil, urrolig, mörkt rosa roman som alla borde läsa. En bok jag gärna rekommenderar,  och önskar att jag hade oläst så att jag fick läsa den igen!

Analys: Temat för dessa böcker är så glasklart att man skulle kunna använda dem i en kurslista på universitetet. Man skulle kunna sammanfatta det som att det är inte lätt att vara kvinna, men det är kul - ibland. Det kommer ni att märka när ni läser dessa böcker. Vad hade jag då velat läsa under 2012, men hann inte? Vad kryper det i mig för att jag inte hunnit kasta mig över och som jag håller på att bli galen för att jag inte kan hänga med i debatten kring? Jo, de böcker jag obsessar över mest ju nu är följande... Vi får se om de kvalar in på nästa års lista? God jul!

Lyra var ett hypat kid på Lava redan när jag jobbade på Kulturhuset i Stockholm för flera år sedan. Hur ung hon var då vill jag inte ens tänka på. Jag förväntar mig därför inget mindre än något helt absurt genialt. Det verkar som att vi har ett nytt underbarn ibland oss, om jag ska tro på de som läst och faktiskt är helt lyriska (haha): Lever hennes debut upp till den absurda hypen? Den som läser får se!

Jag läste aldrig Pol Pots leende (även där var det nåt med omslag och titel som inte riktigt föll mig i smaken), men nu har jag förstått att det tydligen var ett stort misstag. Till saken hör att jag sedan tonåren har en stor vurm för Kambodja, och gärna styr kosan just dit när jag befinner mig på resande fot. Det här kan bli en ny superälskling, det har jag på känn. 

Något som verkar suggestivt, massivt, poetiskt och samtidigt är en riktig tegelsten kan ju inte vara annat än lockande. Bara titeln och omslaget gör att man vill låsa in sig i ett rum med den här romanen och aldrig komma ut igen. Det är kanske det man ska göra på julafton?
Så - samma fråga här - vad hann ni inte med i år, och placerar ni därför överst i den där gigantiska stapeln med böcker som ni faktiskt bara måste hinna plöja nästa år? Do tell me!

14.11.12

Let's go to Mongi!



Habegäret på de här alltså...

22.10.12

ONLY VÄG IS UPP!

Emmy Abrahamssons fantastiska bok Only väg is upp som jag har haft den stora äran att designa omslaget till är nominerad till Augustpriset i Barn- och ungdomsklassen, och det är den verkligen väl värd. Extremt kul tycker så klart även jag som formgivare, som nu kommer att hålla tummarna för att den vinner! Och det näst bästa av allt är att det finns en del två och tre också (det allra bästa är att de redan är färdig-designade och klara!)... Läs!

17.10.12

Face the Facts!

Biografier, management-böcker, en bok om påskön, en biografi om Jane Fonda och en om Che Guevara. En bok om hur man blir mindre duktig och en om hur man blir mer effektiv. Det som förenar denna spretiga samling är att de är några av mina absoluta favorit-fackböcker. Det här är böcker jag älskat, läst om, gett bort i present (läs: prackat på folk), tipsat om och  älskat lite till. Så gör som jag, och ta denna brokiga skara, eller åtminstone en del av den till ert hjärta. De här tio böckerna är tip-top!

 1. Bästa biografi jag någonsin läst, hands down. Mästerlig research, väldigt välskrivet och framförallt intressant och "satt i ett sammanhang" om en mytomspunnen person. Älskar för övrigt biografier som "börjar från början" och har med typ när personens mormor växte upp och dylika detaljer, för att man verkligen ska förstå i vilken miljö och under vilka omständigheter personen växte upp.
 2. Smart, vågat och kul om att jobba mindre, tjäna mer pengar och få ett roligare liv. Den här boken sammanfattar allt jag tror på, nämligen att förverkliga sig själv utan att jobba ihjäl sig och stirra sig blind på detaljerna. Jobba mindre, men mer koncentrerat och lägg inte tid på en massa strunt så  kan du bli både lycklig, rik och fri. Jo, det är faktiskt sant.
 3. Oavsett om du drömmer om att bli nästa Kepler, E L James eller vem du nu tycker verkar ha det där avundsvärda författarlivet så är det här en väldigt bra bok om drömmar, skrivande och livet. Personlig, rolig och befriad från klyschor och blaj. Läs och läs om! Plus att Stephen King är den mest geniale författaren någonsin, så det är ju rätt kul att som starstrucked fan få veta en massa om hans liv på köpet.
 4. Fakta the old school way. Den här boken skrevs när böcker var till för att berätta något. Gärna välskrivet och in i minsta detalj. Det gör att man får en fantastisk bild av den mystiska Påskön, under den legendariske Thor Heyerdahls befäl. Fascinerande, detaljerad och extremt inspirerande och intressant. Den här boken är en gåva för den som orkar ta sig igenom den med den respekt den kräver.
 5. Min bästa bok. Har aldrig känt igen mig så mycket i en bok någonsin. Ingen självhjälpsskit, bara medicinsk fakta från stressforskare nedtecknat av en vetenskapsjournalist. Inga enkla svar, bara tydliga exempel på vad som händer om du är för duktig och stressar sönder dig. Vansinnigt viktig och vettig bok.
 6. Den här boken fick mycket uppmärksamhet när den kom, men delvis på fel sätt, eftersom Gellert Tamas blev så ifrågasatt. Det här kan vara den viktigaste bok jag läst under 2000-talet. Ingen som läst ut den här boken (jag sträckläste denna tegelsten) kan tvivla på Tamas intention, research eller gärning till eftervärlden. Om du bara ska läsa en enda bok till i år - läs den här. Viktig, briljant, skakande.
 7. Åh, Jane Fonda! Tills jag läste den här var du bara en åttiotals-gympa-tant som gjorde reklam för hudkräm i Kanal 5:s reklampauser. Den här boken är vackert skriven och handlar om ett fascinerande och komplicerat liv. Den är utlämnande och berörande, och handlar om allt från att överge sina barn till att vara en tonårslolita till att åka till Vietnam för att protestera mot kriget till att kämpa mot sin bulimi. Läs och njut!
 8. Har du en karriär? Vill du har en karriär? Läs den här boken! Det här är den enda bok du behöver när det kommer till jobb. Vi kan stänga alla arbetsförmedlingar och ge alla den här boken istället. Mindre förnedring för de arbetssökande, garanterat (jag har aldrig satt min fot på en arbetsförmedling utan att någon fått mig att känna mig som en andra klassens medborgare, tyvärr) och mer inspiration. Väldigt "no-nonsense", väldigt effektiv.
 9. Åh, vad jag älskade att läsa den här boken. En av de bästa läsupplevelserna på flera år! Så välskriven, så smart, så intressant. Älskade Malcolm Gladwell, det här är ditt mästerverk. Alla måste läsa den här (obs! på engelska). En bok jag väldigt ofta önskar att jag hade oläst.
10. Ryszard med det svårskrivna efternamnet är en av mina favoritförfattare. Med språk i nobelprisklass är hans böcker som drömmar genom länder du längtar efter att  besöka. Högsta litterära kvalitet, varsågod!

25.9.12

Winter, ehrm, the E-book is Coming?

Dags för bokmässa igen! Onsdag till söndag träffar du mig i Pocketförlagets monter B05:42 (om jag hade varit lite hippare hade jag tatuerat in det på armen, eftersom jag är så dålig på att minnas siffror, but no) där jag kommer att sälja excess för glatta livet. Du kan också höra mig snacka om saken på scenen med det poetiska namnet Molnet, läs mer om det programmet här. Förra året gjorde jag en populär ordlista, och en liten uppföljning på denna (inga klämkäcka inlägg med bilder på bekväma skor och hur kuuul vi ska ha, det får ni hitta på andra bloggar), men i år gör jag det lätt för mig och länkar helt enkelt till dessa tidigare källor av visdom. Man tenderar ju att glömma mässor i efterhand, de försvinner in i någon slags dimma och hörs aldrig av igen. Läs därför dessa inlägg, förundras och minns (Maria Montazami, Wordfeud, Författarfotboll - oh, sweet memories!). Nedanstående är roligare än något jag skrivit det senaste året, men inte sörjer jag för det, återvinning är det nya svarta, kvalitet över kvantitet och så vidare, so here we go:


Efter mässan 2011

Mitt enda tillägg till dessa inlägg är följande: För bara fyra år sedan var jag på mässan i egenskap av bloggare för Natur & Kultur. Detta var då i princip unheard of, det fanns inte fritt nät inne på mässan (true!), och vi sågs som galna rebeller när vi fixade ett litet blogghäng vid monterns espressomaskin. Året därpå var jag där igen, och då var det Twitter som var "det nya", och det ansågs överdrivet att ha alla tweets synliga på en stor projektor vid ingången (den stora frågan som ingen riktigt vågade ställa var vad en "hashtag" egentligen var för något, själv var jag osäker). I år har jag redan hunnit Instragramma (ja, det är ett verb) med Bokmässans egen # flera gånger, är inbjuden till en grupp på Facebook där runt hundra bokbloggare planerar sin mässa in i minsta detalj, allt från montermingel till middagar till tävlingar och gud vet allt. Tycker ovanstående är väldigt intressant när man tänker på det motstånd e-boken upplever så här i sin spröda ungdom. Det är lätt att skratta åt att jag (då så "proffsbloggande" man kunde bli i bokbranschen) inte visste vad en # var för tre år sedan - men vad säger det om var vi kommer att vara om ytterligare fyra år? Förmodligen sätter vi rödvinet i halsen år 2016 när vi tänker på vår inställning till digital läsning nu jämfört med då! 

7.9.12

Ten Good Ones.








Detta inlägg är skrivet "by request", då mitt förra "favorit-romans-inlägg" till min stora glädje och förvåning verkat ha blivit en hit, och lett till många bokbeställningar. Så här kommer det - en ny tio-i-topp. Den här gången har jag fokuserat på stora läsupplevelser, böcker som påverkat mig enormt när jag läst dem, och som jag ibland tycker fått för lite uppmärksamhet, alternativt inte lästs av tillräckligt många - eller så är de välkända, men lite underskattade. Nu kör vi!

1. Den stillsamme amerikanen / Graham Greene
Trots att det här är det enda jag läst av honom gör den här romanen att jag räknar Greene som en av mina favoritförfattare. Läste den under en tågluff i Europa, i sunkiga sittvagnar genom natten. Dog för att han är så briljant, för att krigets fasor är så stora men kan beskrivas på ett så vackert sätt och för att jag längtade tillbaka till Vietnam. Längade inte efter: ångest-sex, komplicerad kärlek och att röka opium i en sunkig säng.

2. Imperium / Ryszard Kapuscinski
Herregud. Den här boken har förändrat mitt sätt att se på "Ryssland", världen, mig själv och journalistik för alltid. Stora ord - jepp, och sant alltihop. Vilken människa, vilket liv, vilken kontinent, vilka berättelser. Wow! Den här boken! Läs!

3. The Inheritors / William Golding
Golding är en annan av mina favoritförfattare, mycket för att han aldrig väljer att göra det som kan vara komplicerat och briljant förenklat och "lättare". Med följd att litteraturen han skriver är genialiskt och - quite frankly - kommer att vända ut och in på huvudet på dig. En annan mer samtida författare som gör samma sak är Chuck Palahniuk. Det här är komplicerat, avancerat, till en början ofattbart - sen - när man fattar hamnar man i en livslång chock över hur någon kunnat skapa nåt så bra. En lightversion är hur Amanda Svensson bygger upp karaktären Claus i Välkommen till den här världen. Man liksom kommer in i någon annans huvud. I det här fallet i en människoart som inte ens hade samma typ av hjärnor som vi, vilket gör det extremt obeskrivligt och helt bortom ord.

4. Pappa Goriot / Honoré de Balzac
Den här läste jag stressat en tidig morgon för att hinna klart till ett semiarium i litteraturvetenskap och var helt uppskruvad av den skrämmande, urspårade karusell som den stackars Goriot dras in i - en bok om den svarta sidan av att göra allt för att bli omtyckt, att leva i förnekelse och att låta sig utnyttjas. Tycker man kan applicera den här bokens tema på så mycket i livet, och att den är skrämmande aktuell. Gjorde extremt starkt intryck på mig - älskar den svulstiga socialrealismen, om man nu kan kalla den så. Satir och naturalism på samma gång - typ så.

5. Just Kids / Patti Smith
Många är de som upprymt tipsat om och pratat om den här boken de senaste åren - jag är en av dem. Den här boken gjorde ett outplånligt intryck på mig! Smiths beskrivning av längtan efter konstnärskapet, känslan av att höra till och inte, inre bilder och längtan, tidsandan - jag tycker att det här är en mästerlig bok. De som tycker att det är någon form av name-droppande kändisbiografi fattar jag ärligt talat inte vad de snackar om - har vi läst samma bok? Den här kommer jag att läsa om många gånger innan jag dör!

6. Dracula / Bram Stoker
Brevroman. Jag säger bara det - vet ni hur svårt det är att få en fucking brevroman att funka? Och inte bara funka, pulsera så att man river sönder sidorna, krafsar sig själv på armarna, biter på naglarna, andas allt tyngre. Jag tycker så mycket om den här boken, på så många sätt. Allt i den gillar jag. Kan inte säga mer än så. Den här helt enkelt en favorit, en tummad älskling, den bästa.

7. Sharp Objects / Gillian Flynn
Oj, oj, oj. Den här skulle jag läsa i somras som en lite hypad deckare, trodde det skulle bli rätt sympatiskt - inte att jag skulle trilla rakt in i den mest filmiska boken, med den mest fantastiska huvudpersonen, med det bästa och läskigaste temat (dotter + moder + syster + mord = sant, but who dunnit'?). Det här är ett kort, vasst, rakt, avskalat, svart-humoristiskt språk (precis som jag vill ha det, hej igen Chuck P), med den otäckaste, mest slipade och samtidigt mest otvungna och detaljspäckade prosa (hatar ordet "prosa" dock) jag läst på väldigt många år. Gillian Flynn är numera placerad längst upp på mitt litterära altare. Ni som läst boken - det kan hända att jag måste karva in "G.F." i ryggslutet - så fattar ni hur mycket jag gillade den...

8. Bestiarium / Mare Kandre
Den här boken läste jag som ganska ung, och tyckte den var både mustig och skrämmande (de andra två böckerna jag köpte samtidigt - det var tre för två på Bokia i Kalmar minns jag - sommar och jag gick på högstadiet, och att köpa vuxenböcker i pocket var mycket moget, var Stjärnor utan svindel och en trippelvolym med Marie Fredriksson-böcker, så ni fattar att det spretade lite). Jag minns att jag imponerades av att man fick skriva så här, att slutet fick vara magiskt och utflippat på samma gång, att allt hängde ihop men ändå inte. Den här boken är ett mörkt kalejdoskop som man inte kan sluta titta i, och alldelels, alldeles underbar.

9. Blonde / Joyce Carol Oates
Det här en sån där bok jag inte orkar höra fler säga att den är lång/svenska översättningen inte var så bra/den är så tjock/de läste aldrig ut den. Nähe. Jag läste den på engelska, bar runt på den överallt, blev överväldigad, älskade den från första sidan till sista och anser den vara ett mästerverk på alla sätt och vis. Ge den den chans den förtjänar och du kommer att få ditt livs läsupplevelse på köpet. Annars gå rakt till närmsta dussindeckare utan att passera gå, det är bara att välja...

10. Lolly Willowes / Syliva Townsend Warner
Nästan ingen jag känner har läst den här boken, men den sög in mig i ett töcken, och den är en av mina favoriter. Man kan välja att läsa den bokstavligt, då är den sövande, läskig och kvalmig, eller så ser man den symboliskt och då är den också jäkligt bra. Det här är den typ av bok man kan diskutera hur länge som helst och eventuellt inte vara ett dugg klokare efteråt, men plötsligt se sig själv i ett nytt ljus. Storyn skulle man möjligtvis kunna säga påminner lite om Dianna Wynne Jones' Det levande slottet, fast en spännande vuxenversion. Och miljön är som alla brittiska miljöer du någonsin tagit del av via litteraturen, fast bättre.

Over and out! Nästa gång kör vi fakta!

Magic 8-ball.

Game on! Jag har blivit utmanad av den här bloggen. Gud så roligt - utmaningen är att berätta 8 fakta om mig själv - så här kommer 8 saker du kanske inte visste om moi...

1. Jag är född och uppvuxen i Växjö i Småland. Det är en väldigt mulen stad (många regndagar per år), vilket är perfekt om man gillar att läsa. Härifrån kommer inte bara Carolina Klüft och Charlotte Perelli (fast hon är egentligen från Hovmantorp) utan även Pär Lagerkvist och Elin Wägner (quite literary, som ni märker).

2. Den kommentar jag hör oftast är att jag pratar väldigt mycket, och väldigt snabbt. Då brukar jag skylla på att mina föräldrar träffades när de jobbade på radion tillsammans. Jag pratar även i sömnen.

3. Jag sprang mitt första marathon 2008 i Stockholm, och gjorde det igen 2011 (då var jag dock sjuk och det hela slutade med blödande fötter). Jag har även sprungit Lidingö Ultra och Lidingöloppet och har precis lyckats springa en mil under sextio minuter, vilket var en skitstor grej för mig. Så löparboomen i allmänhet och den litterära löparboomen passar mig ypperligt. Run = fun!

4. Jag läser nästan aldrig andra bokbloggar, eller andra bloggar överhuvudtaget, och tycker att de flesta är ganska långtråkiga. Lite hemskt, men sant. Jag tycker det är väldigt ointressant att läsa andras oftast alldeles för långa recensioner av böcker, men älskar att prata om litteratur med folk irl.

5. En sak som jag verkligen älskar är skräp-tv, ju sämre desto bättre! "You're cut off!", "Tough Love", "The Amazing Race" - GE - MIG - MER!

6. Avskyr restaurangkedjan Vapiano innerligt och kan inte för mitt liv förstå varför alla jämt vill gå dit och dessutom verkar tycka att det är så gott med den där degiga pastan och lite tillbehör på toppen. Och det idiotiska konceptet - hatar, verkligen hatar innerligt.

7. Älskar att smita iväg på bio under dagtid själv och bara koppla bort allt i mörkret. Gärna på riktigt usla amerikanska komedier där jag får gråta supermycket samtidigt som jag fullkomligen inhalerar coca-cola och översaltade popcorn.

8. Jag hävdar att jag är en morgonmänniska, och går gärna upp 05.30 för att få saker gjorda innan jobbet. Problemet är bara att jag egentligen är jättetrött på morgnarna, och nio gånger av tio istället snoozar tjugo gånger och går upp klockan 10.30 istället. Så kan det gå!

Jag tackar för denna roliga utmaning och bollar nu vidare till några av de få bloggar jag faktiskt läser, bring it on: Linda, Carl och Louise!

3.8.12

Våga Yoga!










Av alla yogaformer var jag tvungen att förälska mig i den som påminner mest om en stureplansbrat. Svettig, stekig, macho, med tydliga krav på snabba resultat och dessutom snuskigt dyr och lyxig. Men hey, man rår inte för vem man förälskar sig i, eller hur? Vill du läsa mer - kolla in den här underhållande artikeln så får du det hela summerat för dig! Vill du testa - prova här! Och om jag plötsligt börjar gå runt i Odd Molly-kläder, startar en boutiqe på Östermalm med svindyra priser som aldrig är öppen för att jag bara jobbar halvtid lite på känn och slutligen börjar äta äggviteomeletter till frukost ber jag om omedelbar arkebusering. Over and out - måste boka helgens yoga!