17.10.12

Face the Facts!

Biografier, management-böcker, en bok om påskön, en biografi om Jane Fonda och en om Che Guevara. En bok om hur man blir mindre duktig och en om hur man blir mer effektiv. Det som förenar denna spretiga samling är att de är några av mina absoluta favorit-fackböcker. Det här är böcker jag älskat, läst om, gett bort i present (läs: prackat på folk), tipsat om och  älskat lite till. Så gör som jag, och ta denna brokiga skara, eller åtminstone en del av den till ert hjärta. De här tio böckerna är tip-top!

 1. Bästa biografi jag någonsin läst, hands down. Mästerlig research, väldigt välskrivet och framförallt intressant och "satt i ett sammanhang" om en mytomspunnen person. Älskar för övrigt biografier som "börjar från början" och har med typ när personens mormor växte upp och dylika detaljer, för att man verkligen ska förstå i vilken miljö och under vilka omständigheter personen växte upp.
 2. Smart, vågat och kul om att jobba mindre, tjäna mer pengar och få ett roligare liv. Den här boken sammanfattar allt jag tror på, nämligen att förverkliga sig själv utan att jobba ihjäl sig och stirra sig blind på detaljerna. Jobba mindre, men mer koncentrerat och lägg inte tid på en massa strunt så  kan du bli både lycklig, rik och fri. Jo, det är faktiskt sant.
 3. Oavsett om du drömmer om att bli nästa Kepler, E L James eller vem du nu tycker verkar ha det där avundsvärda författarlivet så är det här en väldigt bra bok om drömmar, skrivande och livet. Personlig, rolig och befriad från klyschor och blaj. Läs och läs om! Plus att Stephen King är den mest geniale författaren någonsin, så det är ju rätt kul att som starstrucked fan få veta en massa om hans liv på köpet.
 4. Fakta the old school way. Den här boken skrevs när böcker var till för att berätta något. Gärna välskrivet och in i minsta detalj. Det gör att man får en fantastisk bild av den mystiska Påskön, under den legendariske Thor Heyerdahls befäl. Fascinerande, detaljerad och extremt inspirerande och intressant. Den här boken är en gåva för den som orkar ta sig igenom den med den respekt den kräver.
 5. Min bästa bok. Har aldrig känt igen mig så mycket i en bok någonsin. Ingen självhjälpsskit, bara medicinsk fakta från stressforskare nedtecknat av en vetenskapsjournalist. Inga enkla svar, bara tydliga exempel på vad som händer om du är för duktig och stressar sönder dig. Vansinnigt viktig och vettig bok.
 6. Den här boken fick mycket uppmärksamhet när den kom, men delvis på fel sätt, eftersom Gellert Tamas blev så ifrågasatt. Det här kan vara den viktigaste bok jag läst under 2000-talet. Ingen som läst ut den här boken (jag sträckläste denna tegelsten) kan tvivla på Tamas intention, research eller gärning till eftervärlden. Om du bara ska läsa en enda bok till i år - läs den här. Viktig, briljant, skakande.
 7. Åh, Jane Fonda! Tills jag läste den här var du bara en åttiotals-gympa-tant som gjorde reklam för hudkräm i Kanal 5:s reklampauser. Den här boken är vackert skriven och handlar om ett fascinerande och komplicerat liv. Den är utlämnande och berörande, och handlar om allt från att överge sina barn till att vara en tonårslolita till att åka till Vietnam för att protestera mot kriget till att kämpa mot sin bulimi. Läs och njut!
 8. Har du en karriär? Vill du har en karriär? Läs den här boken! Det här är den enda bok du behöver när det kommer till jobb. Vi kan stänga alla arbetsförmedlingar och ge alla den här boken istället. Mindre förnedring för de arbetssökande, garanterat (jag har aldrig satt min fot på en arbetsförmedling utan att någon fått mig att känna mig som en andra klassens medborgare, tyvärr) och mer inspiration. Väldigt "no-nonsense", väldigt effektiv.
 9. Åh, vad jag älskade att läsa den här boken. En av de bästa läsupplevelserna på flera år! Så välskriven, så smart, så intressant. Älskade Malcolm Gladwell, det här är ditt mästerverk. Alla måste läsa den här (obs! på engelska). En bok jag väldigt ofta önskar att jag hade oläst.
10. Ryszard med det svårskrivna efternamnet är en av mina favoritförfattare. Med språk i nobelprisklass är hans böcker som drömmar genom länder du längtar efter att  besöka. Högsta litterära kvalitet, varsågod!

2 comments:

Michaela said...

Hej!
Tack för ett intressant föredrag i går! Jag har faktiskt läst dina olika bloggar under flera år. :)

Jag har en fråga: Du visade en svartvit bild på en man med en ritad katt, vem föreställde bilden? Det var en man med ett citat om att man skall söka efter lösningarna och inte problemen.
Tänkte ha bilden som skrivbordsunderlägg, blev på så gott humör av den!

Anna W said...

hej michaela!

jag vet inte exakt var den kommer ifrån från början, men jag kan skicka den till dig, maila mig på anna@pocketforlaget.se så skickar jag över den! :-)

anna