15.7.12

Tio i topp!

1. John Fowles Illusionisten går lika bra att läsa på svenska. Det enda problemet med den här romanen är att du för alltid kommer att jämföra alla andra böcker med den och finna att de inte håller måttet. Besides from that, it's great.
2. Jag älskar den här romanen - jag älskar huvudpersonen Blue, jag älskar plotten, jag älskar miljön. Jag vill leva och bo i den här boken, som jag faktiskt tycker är bättre på engelska (ja, jag har läst den på båda språken).
3. Vad kan passa bättre på sommaren än Drottningens juvelsmycke? Har du inte läst den här klassikern är det dags att göra det omedelbart. "Tintomara! Två ting äro vita, oskuld - arsenik". Ja, ni hör ju själva hur bra det är...
4. Okej - jag tänker inte ens börja försvara den här boken. Briljanta Liv Strömquist har gjort en briljant serie där hon gör ner Ayn Rand - det säger väl allt. Som Ayn-fan både skrattar man och dör lite inombords samtidigt. Moderater älskar att säga att Atlas Shrugged (Och världen skälvde) är deras favoritbok, och vänstermänniskor älskar att hata dem för det. Låt oss säga så här - jag har inte röstat blått i ett enda val - någonsin - och det här är min FAVORITBOK ALLA KATEGORIER. Varför? Läs själv så förstår du. Antingen fattar man grejen eller så gör man det inte (och mina fördomar säger att är du beläst, hyfsat intelligent och gillar tjocka, dramatiska böcker om människor och deras motgångar så kommer du snart att joina The Ayn Rand Fan Club - om du så är med i KPMLR). Och NEJ - du får inte "tycka till" förrän du läst HELA BOKEN.
5. Åh, hur jag älskar den här boken och bär den i mitt hjärta. Det bästa med att välja den till sin speciella sommarbok är att den mestadels utspelar sig i en kall och hopplös vinter, vilket gör att jag tycker att den passar extra bra på sommaren. Och snart kommer HBO-serien baserad på boken, så det är ju ytterligare en anledning att läsa boken nu. Åh, jag känner nästan lite hatisk avundsjuka på dig som har den här kvar. Det här är en sån där bok som man känner att det är "min bok!".
6. Jag möter oväntat många som aldrig läst den här boken. Gör det, gör det nu. Den här boken får dig att känna dig cool. Den här boken får dig att känna dig ung, naken och depraverad på rivieran. Den får dig att känna livet, sorgen och hettan mot huden. The sommarbok.
7. Jag ska inte tjata om hur mycket jag älskar Dorothy Sayers nu igen, men det jag gillar med den här boken är att den är avancerad. Så mycket nuförtiden är antingen überbanalt eller totalt obegripligt, men här har vi något som kräver erfarenhet (du måste faktiskt ha läst ett par böcker i ditt liv, och inte bara sagt att du gjort det), språkintresse och engagemang. Det är inte en enkel bok, men oerhört elegant. Gillar du klassiska deckare, är en aning självgod i ditt läsande och din smak (som undertecknad, sorry about that) är det här boken för dig. 
8. En av mina favoritböcker, som jag läst många gånger. Tänk två systrar, tänk krigstid i England, tänk kusten, tänk sommar, tänk kärleksförvecklingar, tänk ett gammalt antikvariat. Och tänk på fantastiska Michelle Magorian. En liten dröm.
9. Hetta, längtan, andra sidan jordklotet och ett språk som får dig att smälta. Det här är vad litteratur handlar om. Det här är vad livet handlar om. Ja, det är det enda jag kan säga.
 10. Den bok jag tänkt på mest och rekommenderat till flest sedan förra sommaren. Den bok vars författares hemsida jag i hemlighet stalkar för att få veta när jag ska slippa vänta på tredje och sista delen i den här serien. Den här boken har mitt hjärta i sitt hand och kramar det precis lagom hårt. Jag får en klump i halsen när jag skriver om den här boken för att jag älskar den så mycket. Om du alltid var mer Narnia än Harry Potter och gillar författare som inte drar sig för att (bokstavligen) döda sina älsklingar är det här boken för dig!

5 comments:

Man said...

Mumma på det här inlägget! Jag älskade det från början till slut, och längtar så tills jag hunnit stryka varenda titel på listan - och förhoppningsvis återvända till dem. Själv har man endast läst en enda (Magorians), men har länge velat läsa varenda en - utom Sayers, som jag inte känner till alldeles för väl. Än?

- Tack!

Stringhyllan said...

Måste hålla med föregående talar. Har läst en del på listan men måste nu läsa ALLT. Bra där Anna!

Anna W said...

men TACK! vad glad jag blir! drar nu till sicilien i två veckor, där tänkte jag läsa:

- the hare with ameber eyes
- den odödliga henrietta lacks
- five red herrings
- på resa med herodotos
- sharp objects

ses snart!

Anonymous said...

George Monbiot said about one of Ayn Rand's books that it is "a Manifesto for Psychopaths". He writes:

"Rand’s is the philosophy of the psychopath, a misanthropic fantasy of cruelty, revenge and greed."

Critics also say that her novels are dull and unreadable. Why should someone find the book interesting?

Anonymous said...

Helo Anna, How are you doing? I was going to ask you to delete my comment above about Ayn Rand. It's a bit superfluous, isn't it? By the way, there is today a post on CIF (the blog of The Guardian, the most important blog in the world today) by Giles Fraser about her and the fact that she is the prefered author of Republican vice-presidential candidate Paul Ryan. Some of the comments to this post can also be very interesting. Ah, don't forget to delete my post above.