26.4.12

Fjärran från vimlets yra...

Det här är ett svårt inlägg att skriva. Jag har försökt skriva det i flera veckor, det står på små lappar i min kalender; "Blogga om Posy", "Inlägg på bloggen om Kristiina och Tamara D" och liknande. Nu måste jag skriva det, även om jag gråter när jag gör det. Bilderna ovan kanske ser ut som ett konstigt pussel - här kommer historien som länkar dem samman.

Sent i höstas fick jag en förfrågan av min före detta kollega på Kulturhuset, Kristiina Kolehmainen, om att leda ett samtal kring Posy Simmonds serieroman Tamara Drewe inför en filmvisning av filmen som bygger på seriealbumet som i sin tur bygger på Thomas Hardys roman Far from the Madding Crowd från 1874. Hänger ni med?

Inför samtalet läste jag seriealbumet Tamara Drewe (utgivet av Lisa WibomWibom Books), och blev helt knockad. Det var så klockrent! Och att sedan få intervjua Lisa som gett ut boken på svenska och se den oerhört underhållande filmversionen var ett extremt roligt jobb. Efteråt var vi ute och drack öl - och det som gör det här inlägget så svårt att skriva är att det visade sig vara sista gången jag träffade Kristiina.

Kristiina och jag lärde känna varandra när jag arbetade som marknadsförare på Kulturhuset, med ansvar för bland annat Serieteket där hon var chef. Jag kan inte beskriva med ord hur mycket jag saknar denna människa, och det gör mig så otroligt ledsen att jag aldrig kommer att få träffa henne igen. Det är jag inte ensam om, och Serietekets blogg kan ni läsa mer om Kristiina. Ett stort antal av Sveriges serietecknare har även tecknat sina egna porträtt av vår älskade vän, som i helgen går att beskåda på Kulturhuset i Stockholm i samband med den årliga seriefestivalen.

I helgen kan du även lyssna på Posy Simmonds herself i egen hög person. Jag skulle ha intervjuat henne - men kommer istället att vara i Paris, som jag vet att Kriistina älskade, och kommer att sitta och dricka cider och minnas min vän, och kanske gråta en skvätt när jag tänker på hur gärna hon hade velat vara med i ytterligare ett par år...

Men du som är i Stockholm i helgen - gå dit! Stockholms Internationella Seriefestival kommer att gå av stapeln med hjälp av Kristiinas fenomenala kollegor, som hjälper till att hålla hennes minne levande! Be there, and BE (cartoon strip)square!

No comments: