11.1.12

Chris de Kök Forever.

En sak som oroar mig rätt så rejält är det faktum att minst åtta av tio deltagare i Sveriges Mästerkock uttrycker en stark längtan om att få ge ut en egen kokbok. Nej, måste vi tyvärr säga till dessa rosaskimrannde drömmar dränkta i rårörda lingon med coctailtomat och persilja på toppen. Sverige har sedan många år en övermättad kokboksmarknad, och det finns inte plats för fler. Absolut inte! Om du kör in i ett parkeringshus och varenda ruta är upptagen, till och med de inne vid omöjliga stolpar och hörnor, kör du då upp och parkerar din bil ovanpå en annan? Skulle inte tro det, nej. Det är en visuell liknelse över det här landets kokbokssituation. Dessutom kom ju den ultimata kokboken alla kategorier förra året, och jag hade gärna sett att det var den sista, någonsin. Förutom den finns det ett par klassiker som du kan komma undan med att äga utan att skämmas: 

1. Carl Butlers Kokbok (Jordens godaste paté, bästa chokladmoussen i världshistorien med mera - och ännu godare om någon annan lagar.)
2. Sju sorters kakor (Gammal är äldst! Observera att du helst bör äga en gammal utgåva, med det fulsnygga typsnittet. Love the muffinsrecept plus tanken med att det är landets bakande Svenssons som bidragit med recepten.)
3. Under valnötsträdet (Låt inte den Paulo Coelho-inspirerade titeln avskräcka dig - det här är en modern klassiker! Underbara bilder och störtgoda recept - prova quesadillas och typ allt annat också.)

P.S. Bonusbild: Får denna kokbok dig att bli sugen på att laga mat!? DS

No comments: