2.12.11

God Jul, typ.

Let's face it. ALLA har en blogg. Och ALLA har en julkalender på sin blogg. Du har inte tid med sånt tjafs. Du vet knappt att det är december för sjutton. Du har mail att läsa, julklappar att köpa, jobb att söka och saker att ha allmän ångest kring. Du hinner verkligen inte öppna en massa digitala luckor all over the fucking internet eller vara med idiotiska tävlingar för att vinna saker du inte behöver. Och just därför har jag ingen julkalender här på bloggen i år (det har inte det minsta att göra med att jag imorgon sätter mig på ett plan till Bangkok för att fly civilisationen och allt vad datorer heter i fem veckor, inte det minsta, det lovar jag dig), utan istället betydligt mer konsumentvänliga pakettips för vad du ska läsa under julledigheten för att undgå att utveckla psykisk sjukdom som en följd av den kommande månaden. Vem är du, vad söker du, vad har DU behov av? Här finns något för alla! Läs, begrunda, beställ. Voila! Du hinner få böckerna i god tid och genomlever därmed helgerna. Tack för det här året, vi ses 2012!


#1.
För dig som är bitter
Du tycker julen är fruktansvärd. Nån har glömt koka knäck, du får fel julklappar, moster Berta är full, det är för lite snö och allt är skit. Du behöver en reality-check! Läs:
- En dramatikers dagbok/Lars Norén (så du tycker DIN jul är Norénsk?)
- The Beach/Alex Garland (SÅ underbart är det faktiskt inte i Thailand)
- Hoppas/Åsa Anderberg Strollo(Du har åtminstone ett hem, och slipper spendera julen i ett soprum)

#2. För dig som som är språknörd, anglofil och har en grej för monoklar och omöjlig kärlek
Gå rakt in i förälskelsen – kläm alla böckerna om Lord Peter och Harriet Vane i en enda lång litterär orgasm, tillsammans med så mycket glögg att du får rosor på kinderna. Oskuld och arsenik är lite överskattad, Drama kring ung dansör en skön upptakt, men i Kamratfesten börjar briljansen och i Lord Peters smekmånad kommer du inte att kunna tänka på något annat än hur du ska bära dig åt för att teleportera dig in i denna fiktiva värld. Köp den här boxen och njut av de grymma översättningarna. Det finns bara en nackdel med det här valet – när du läst dem är det slut!

#3. För dig som längtar till Brooklyn, är lite för smart för ditt eget bästa, har läst alla Narniaböckerna minst två gånger och drömmer om internatskolor
Grattis. Du kommer att ha den bästa julen någonsin, och sen för evigt längta tillbaka till tiden då du inte hade läst The Magicians och The Magician King. Att googla Lev Grossman räcker inte som substitut. Gå rakt in i så-bra-litteratur-att-jag-avlider-döden utan att passera gå. Julen är räddad!

#4.För dig som rätt och slätt är utbränd och söker svar
- Liftarens guide till galaxen/Douglas Adams (svaret på meningen med livet finns här, so stop worrying).

#5. För dig som är hyperlitterär, superkritisk och redo att tas med storm
- Det nya folket/William Golding (Jag. Säger. Bara. Det. Förbered dig på att bli knockad av genialitet, förbered dig på att bli stum av beundran. Att den här har utkommit pocket på svenska är det bästa som hänt det här landet i år. Du kan inte kalla dig litterär och inte ha läst den här boken).

#6. För dig som behöver få ordning på ditt liv, klippa dig och skaffa ett jobb - helst innan januari

#7. För dig som bara läser sorgliga och fantastiska ungdomsböcker

Alternativt väljer du valfri titel från den här listan (aka Annas Allmänna Shortlist Alla Kategorier)

P.S. Vad jag ska läsa i jul och hur domen föll över dessa böcker får ni veta i januari. Stay tuned... DS

7 comments:

Elin said...

Fick inspiration att låna böcker, nu har jag visst reserverat så många böcker att jag inte kan reservera fler. Ojdå ;)
Ps. 42

Emeli said...

Snuskigt avundsjuk på de fem veckorna.
Tack för tipsen. God Jul.

Anna W said...

härligt! hoppas ni får en underbar jul!

Det läsande kollektivet said...

Underbara tips!

Evalinn said...

Haha, bästa tipset hittills! :-) Ha en riktigt bra resa!

Mossmynta said...

Wow, samma smak som jag! Nu är din blogg bokmärkt hos mig.

Anna W said...

Kul! :-)