31.1.11

Sherlock.

Kan jag vara lite senare med denna hype? Nej. Men den är däremot SO ON. Den här serien gör mig hot, hot, hot.

Hemma hos Moesha.



I helgen var jag hemma hos Moa. Hon jobbar i två olika bokhandlar, och läser klassisk grekiska på fritiden. Kan det bli lite mer inspirerande?

29.1.11

Samla tankarna.

1. Det är januari, och snart februari. Jag läser fortfarande samma bok som när året började, Aku-Aku. Verkar inte kunna bli klar. Vill jag läsa klart? Försöker hålla mig ifrån min ovana att lämna böcker halvlästa och börja på nytt, men nu vet jag inte...
2. Böcker räddade från flyttande vän med behov av att rensa. Klassiker med klockrena omslag. Högarna växer, och på det en dikt av Strindberg jag inte kan leva utan.
3. Nu är det bara hav, båtar och bortglömda öar som gäller, både när det gäller läsande och skrivande. Heyerdahl är årets författare so far, och även de böcker som inte ligger i högar blir fler och fler...
   
4. Nästa bokklubbsbok är inhandlad, levererad och klar. Dock inte påbörjad, och långt ifrån utläst. När blir nästa träff? Vi diskuterar och flyttar datum över internet. Hälften av gänget jobbar, resten är utspridda över jordklotet på resande fot. Vi pratar om februari, men jag tippar på april. Än finns tid för Miller.
5. Där ligger en av förra årets bästa böcker och väntar på att bli utläst. Jag har satt bokmärket på ett ställe där det är jättejobbigt (ni som läst Himlen börjar här vet vad jag pratar om), och där är The Forgotten Garden som jag verkligen är sugen på. Och lite annat som väntar på att bli utläst och påbörjat.
6. Årets kalender gör jag alltid av gamla bilder och foton. 2011  - vem är du?
7. Har fortfarande inte läst Jenny Diski, men vill. Vi pratar och läser Kapuscinski (vet att det ska vara streck i namnet, men orkar inte), och jag tänker på varför så mycket just nu handlar om att resa och berätta, och varför det är det enda jag vill göra. Och lite på chocken över Helena Henschens plötsliga bortgång, och att jag aldrig läste hennes andra bok trots att jag älskade I skuggan av ett brott, eftersom det gick ett rykte om att hon varit så vansinnigt otrevlig på Pocket Shop en gång, men att hon trots allt bara var sjuttio och att det är ganska tragiskt att hennes tredje bok aldrig blir klar.
8. Varför ser det alltid ut så här? Hur ser den ultimata bokhyllelösningen ut och varför har jag inte hittat den än? Uppgivenhet och frustration.
9. Vad tycker man egentligen om allt det här med Tintin och Ture Sventon och Pippi och det som har att göra med rasism, eller kanske inte, och hur kan det väcka så mycket känslor? Varför har vi så lätt att se de fördomar vi haft, och samtidigt vara så blinda för de vi har?

21.1.11

Hype!

Jag har fortfarande varken läst eller sett Svinalängorna. Tror ni jag är den enda i Sverige som är kvar? Det känns så! Det beror på att jag har så svårt att ta till mig något under en hype - inte för att jag är pretto, utan för att jag vill bilda min egen uppfattning. Så om typ tio år kommer jag att läsa Svinalängorna och bara "Men åh, vad bra den var, hörni, har ni läst den här eller?". Som en följd av detta beteende har jag fortfarande bara läst första Stieg Larsson-boken (tanke som just slog mig förresten, hur många barn tror ni kommer att döpas till Stieg och Lisbeth i U.S.A. de kommande åren?).

20.1.11

Svartvitt?

Förlåt, men det här är bara så (svart)sjukt! Ska vi bli helt historielösa? Tycker författarförbundet gör helt rätt, och att förlaget är väl fega i sammanhanget. Förlåt, men det är den här typen xxxxx-bollsdiskussioner som föder rasism. Åh, blir så upprörd att jag måste ge mig ut på jakt efter en hel liten kyl med semlor!

19.1.11

"An American Town Run by Galactic Invaders!"

Fresh.

Vad tycker ni om det här fräscha, lockande omslaget? Alltså - det kan vara något av det äckligaste jag sett, och ändå är det på något sätt lockande... What say you?

Onsdagsbarn.

My wish for me? Mer tid kanske. Att blogga, läsa och hinna med...

11.1.11

Bellas Choice.

Det enda jag hör är liksom "Bella", "Team Jacob", "Team Edward"... what about you?

9.1.11

Winberg on Weisberger.

Jag gillar verkligen Weisberger, och har läst hennes tre första (första grym, tvåan den bästa, trean not so much), men ploten i den här (fjärde) boken verkar så oerhört tråkig. Gillar dock hur de har försökt göra omslagen med skorna lite mer presentabla, så att de inte ser helt horribla ut längre.

7.1.11

En annan Ingrid B.

Spännande, intressant, skrämmande. Och ett bra omslag på det. Den här vill man ju lätt ha på sin läslista 2011.

6.1.11

Working it out.

Nyårslöfte att komma i form? Dåligt samvete? Killen som skrev 4-hour Work Week (Pocketförlaget kör ett mesigare omslag än Modernista, tyckte palmen var klockren som symbol) är ju lite av en idol (it made top three goddammit!), men kolla här vad han hittat på nu. Omslaget är så fult att jag inte vill använda det som illustration för detta inlägg, snodde istället den tänkvärda bilden ovan från hans blogg. Varför ett så fult omslag när det förra var så bra? Här är två bra bloggar för er som kroppshetsar (vem gör inte det), från två fantastiska polare till mig, Sofia och Linda. Läs och begrunda, sen kanske det är dags att tänka om kring nyårslöftena? Bli lite snällare, eller kanske elakare mot dig själv?

Gubben Tö?




Hatar vintern. Hatar verkligen vintern. Dess enda fördel må vara att man får tid att vara inne och läsa. Om man kan hitta någon lampa som är tillräckligt stark, that is.

5.1.11

Heyerdahl + Winberg = SANT!

Jag upplever för tillfället litterär extas genom Thor Heyerdahls Aku-Aku - Påsköns hemlighet från 1957. Efter nästan en månad av håglös, oinspirerad läsning där jag läst lite än här, än där i påbörjade men outlästa böcker som inte lockat mig inleds året oväntat med en sådan pärla. Jag dör av hans språk, det är så briljant. Hade tänkt citera något, men på varje sida dyker det upp nya formuleringar som får mig att ramla baklänges. Vilken inledning på det nya året!

3.1.11

Blomman för dagen.

Kände att jag hade ett enormt hål i mitt kulturarv (kan man säga så?), och fick ett ryck - 2011 är året då jag inte längre kommer att vara okunning - snabbt och lätt beställde jag Flowers in the Attic på nätet, och nu är den på väg hem till mig. Ungefär femton år för sent är det äntligen min tur - ahhh!